Rekordhøye strømpriser!
Finn den beste strømprisen
Sammen med
- Raskt og enkelt
- Helt kostnadsfritt
Allerede nå i september er strømprisen rekordhøy. Og som vanlig er det Sør-Norge som blir hardest rammet. Den forventede spotprisen kan havne på 123 øre/kWh. I 2020 var strømprisen mye lavere enn vanlig, blant annet på grunn av mye nedbør, som førte til høy vannbestand i magasinene. I år derimot, er strømprisen rekordhøy.
Det er sjelden bare én faktor som får strømprisen til å endre seg, noe som også er tilfelle denne gangen. Mindre vann i magasinene er en av årsakene den høye strømprisen i år. Det har vært mindre nedbør, og dette kombinert med flere andre faktorer har presset prisen oppover. NVE rapporterer at fyllingsgraden i vannmagasinene nærmer seg rekordlave nivåer for sesongen.
Dagens spotpris NO 1 Øst (17.sept) er på 123 øre/kWh eks mva och avgifter. Spotprisen i fjor samme dag i NO1 Øst lå på 11 øre/kWh. Det er en økning på 1000 %.
"Vi kan aldri forutsi hvilke strømpriser vi får. Men at strømprisen ligger på et rekordhøyt nivå, og det faktum at vinteren og kulda ikke er her enda, kan gi en pekepinn til hvilket nivå strømprisen kommer til å ligge på ut året". Sier Anne By Nazemi, Partner manager hos sammenligningstjenesten elskling.no.
Dyrere strømregning i vente for deg med spotpris-avtale
Strømprisen for spotpris-avtaler følger markedsprisen for de ulike strømområdene. Nedenfor har vi satt opp en liste med spotprisene for de ulike områdene i august og september. (Spotpris er eks mva, avgifter og påslag fra strømleverandør) Ettersom september enda ikke er ferdig, så er ikke dette et 100 % estimat, men om nåværende nivåer fortsetter er det slik strømprisen kan se ut:
August
NO1 Øst 75 øre
NO2 Sør 75 øre
NO3 Midt 60 øre
NO4 Nord 45 øre
NO5 Vest 75 øre
September
NO1 Øst 109 øre
NO2 Sør 109 øre
NO3 Midt 52 øre
NO4 Nord 51 øre
NO5 Vest 109 øre
Strømprisen sammenlignet med samme måned i fjor
Enebolig 30 000 kr kWh/år
Estimert månedskostnad
September 2021: 2 725 Kr eks mva og avgifter
September 2020: 250 kr eks mva og avgifter
(Beregnet på månedsspotpris NO1)
Skulle månedsgjennomsnittet slutte på 109 øre/kWh, vil det innebære en økt månedskostnad på hele 2475 kr! Om man sammenligner med gjennomsnittprisen for september i 2020.
Hva påvirker strømprisen?
Noen ganger er strømprisen «rekordlav», og andre ganger er strømprisen «rekordhøy». Men hva er det egentlig som styrer strømprisen? Strøm er noe vi mennesker bruker hver dag. For å lese denne artikkelen har du også måtte bruke en form for elektrisitet. Om det er for å lade mobilen din, datamaskinen din eller nettbrettet ditt.
Les også: Hva koster det å lade elbilen?
Været kan få strømprisen til å gå både opp og ned
Ja, klimaet er en av de største grunnene til hvorfor strømprisen endrer seg. I 2020 var det en høy kraftproduksjon, blant annet på grunn av mye snø i fjellene. Til noen tider var til og med strømprisen negativ. For å forstå hvorfor været har så betydningsfull rolle når det kommer til hvor dyr eller billig strømprisen blir, må vi forstå hvordan vi produserer strøm ut ifra været vårt/klimaet vårt.
Miljøvennlige energikilder:
Vannkraft
Vindkraft
Solkraft
Vannkraft er den beste, fornybare energikilden, ettersom vann er den eneste energikilden man kan «lagre». Vann kan lagres i store vannmagasin, for så å kunne gjøres om til strøm når etterspørselen blir høyere. Dette i motsetning til både vind- og solkraft, som er fornybare energikilder som ikke kan lagres. Siden vind og sol ikke kan lagres, så kan strømprisen variere i sammenheng med kraftige væromslag og mye vind.
Etterspørselen etter strøm kan få prisen til å stige
Tilbud og etterspørsel påvirker prisen på varer. Dette gjelder alt fra poteteter til jordbær, boliger og selvfølgelig også strøm. Dersom etterpørselen er høy og tilbudet er lavt, vil strømprisene stige markant. Dette ettersom det kreves mye strøm for å holde hjemmene våre varme, og den økte etterspørselen av strøm kan være vanskelig å imøtekomme. Dette kan blant annet skje når vi opplever ekstrem kulde.
Ved ekstreme tilfeller, når strømmen vi selv produserer ikke holder, kan vi være nødt til å importere strøm. Vi importerer og eksporterer strøm med nabolandene våre, men også andre land i Europa.
Høye råvarepriser gir høy strømpris
Norge er som sagt en del av Europas strømmarked. I Europa produseres mye strøm i kull- og gasskraftverk. Om produksjonskostnadene på kull- og gasskraftverkene er høye, på grunn av høye råvarepriser, samt CO₂-priser som har steget til rekordnivåer, så vil det også dra opp strømprisen i Norge.