Fem økonomiske tips etter dyr jul og nyttår
Nedbetalingstid 1-5 år. Dersom du skal bruke lånet til å innfri annen gjeld kan nedbetalingstid lengre enn 5 år tilbys, 1-20 år.
Renten er variabel og settes individuelt. Individuell nominell rente varierer fra 4,9–23,4 %. Effektiv rente varierer fra 5,01–37,54 %.
Eksempel: Nominell rente 12,20 %, effektiv rente 12,91 %, 180 000 kr over 5 år, kostnad 61 333 kr, totalt 241 333 kr.
Søknaden din sendes til kredittgiverne som best passer din profil.
Strever du med å få pengene til å rekke til etter jul og nyttår? Her får du fem konkrete tips på hvordan du klarer deg frem til neste lønning.
1. Gjør matpakken til din bestevenn
Ta med deg matpakke på jobb. Spiser du ute eller i kantina blir det fort dyrt. Særlig denne måneden, når du har mindre å røre deg med, kan det være en god idé å ha med seg nistepakke hjemmefra. Se virkeligheten for hva den er og vær ærlig med deg selv så vil du klare deg til neste lønningsdag. Planér hva du skal spise (både hjemme og på jobb) og kjøp inn alt det du trenger for en uke av gangen. Unngå ekstravaganse, godteri og hopp vin og øvrig alkohol. Ikke kjøp noe som ikke er absolutt nødvendig og se etter billigere alternativ enn det du vanligvis pleier å kjøpe.
2. Ha kjøpestopp
Et annet konkret tips er å vente med noen innkjøp; har dere bestilt vinduspuss, reservert bord på restaurant eller tenkt kjøpe en ny lampe til soverommet? Vent med slike utgifter til at økonomien har stabilisert seg etter jula. Er det riktig tomt på kontoen? Kjøp i så fall kun det absolutt nødvendigste og vent med alt det andre!
3. Vis økonomisk selvdisiplin
Når man lever på en strammere budsjett enn vanlig, så blir hverdagslige utgifter satt i et annet lys; bruk denne måneden til å reflektere over hva du og familien faktisk bruker penger på. Er det noen av utgiftene som kan kuttes ned på? Har du for eksempel mange «kiosk-innkjøp»? Å handle på Narvesen og lignende utgifter er små økonomityver som dagligdags kanskje ikke merkes noe særlig men som blir unødvendig dyrt i lengden. Ta med deg en vannflaske istedenfor å kjøpe vann, og kjøp heller den tyggisen når du handler dagligvarer enn i kiosk. Unngå å handle når du er i farten bare fordi det er lettvint og bekvemt.
4. Selg ting du ikke bruker
Gå igjennom kjeller og loft for å se om du har ting av verdi liggende som kan selges. Kan du gi slipp på nostalgien over bestemors gullarmbånd eller el-gitaren som du fikk fra eksen din (og som du ærlig talt aldri spiller på,) så kan det her finnes penger å hente. Størst er Finn.no men også på Facebook finnes det ulike grupper hvor det går an å selge alle mulige ting.
5. Utsett utgifter
Se over hvilke utgifter som kan utsettes og hvis det virkelig kniper – kontakt selskapene som du skylder penger og spør om det er mulig å utsette betalingen. Det kan være en god tilfeldig løsning, så lenge du sørger for at det blir nettopp en tilfeldig løsning og ikke gjør det til en vane. Husk at også utsatte utgifter må betales og at det lett blir til en ond sirkel.